Sider

tirsdag den 17. december 2013

Kursussted Engbjerg gl. skole om Rawfood

Kursussted Engbjerg gl. Skole om Rawfood

Så blev det endelig en realitet. Vi udbyder vores første Rawfoodretreat med Yoga og Mindfulness den 7-9. februar 14. Du kan læse mere her eller følge os på facebook. Gå endelig ind og like os. Det bliver muligt at tilmelde sig kurset allerede inden jul enten via facebook eller på mail: trinerosenstand@hotmail.com, hvor du også kan yderligere information om priser m.m.

Engbjerg gl. skole er et mindre kursussted med plads til 8 kursister af gangen. Bygningen blev for mange år siden, i sagens natur,  brugt som lokal skole. Men i over 40 år har den været beboet af samme familie, som nu har været så venlige at leje den ud til mig. Stedet har huset selvudviklingskurser før. Her er en god stemning, en dejlig tilgroet have og en helt igennem smuk udsigt ud over det vestjyske landskab. Kursusstedet ligger få kilometer fra Vesterhavet, som ofte kan høres, når man går rundt i haven. 

Der findes to hovedretninger inden for Rawfood. 

Jeg vil fortælle lidt om mit syn på rawfood. Rawfood er ganske enkelt uopvarmet plantebaseret kost. Man kunne lige så godt kalde det råkost. Det består af frugt i alle afskygninger,  grøntsager af alle slags, nødder, kerner, frø, urter m.m. ...bare det er plantebaseret og tilberedes uden at blive opvarmet. Hvis man spiser 100% rawfood, udelukker man kød og alle andre animalske produkter, også ost, smør m.m.
Der er to hovedretninger indenfor rawfood. Den ene er gourmet rawfood, hvor man i høj grad tilbereder maden, arrangerer den og ofte laver retter, der kan sammenlignes med kendte almindelige retter blot lavet af frugt og grønt. 
Den anden retning er 80.10.10 som er en fedtfattig form for rawfood, hvor der kun indtages 10% fedt og 10% protein i den daglige kost, hvilket er ca. halvdelen af, hvad er normalt anbefales.
Der findes mere radikale rawfoodspisere, som udelukkende spiser frugt og som delvist spiser monokost. Det gør de ud fra en filosofi om, at vi mennesker blot er en dyreart, og at dyr spiser det der er tilgængeligt i naturen. De er ikke optaget af at variere kosten, men spiser det der er modent og tilgængeligt.

Hvis man satser på at indtage ca. 2500-3000 kalorier dagligt, alt efter aktivitetsniveau, og en mellemstor avokado indeholder ca. 300 kalorier, en banan ca. 100...så skal der en del til, da netop disse to frugter hører til de mest kalorierige. Grøntsager indeholder i hovedsagen langt færre kalorier.

Vitaminer, proteiner og mineraler.

Frugt og grønt indeholder masser af mineraler og vitaminer og ligeledes protein og kalk, dog i meget små varierende mængder alt efter, hvilke planter man indtager. Hvis man udelukkende spiser rawfood, er det derfor nødvendigt at indtage store mængder af frugt og grønt for at få sine daglige behov dækket. Det er ofte her udfordringen ligger. De store mængder rå mad, der dagligt skal indtages passer sjældent godt sammen med en travl hverdag. Det kræver planlægning. Der skal juices og laves smoothies :-) 
Det er dog slet ikke nødvendigt at spise 100% rawfood, for at føle sig godt tilpas og holde orden i fordøjelsen. 
Jeg synes ikke det er vigtigt at spise 100% rawfood. Det vigtigste er at spise en kost, der samarbejder med din krop. Større mængder kød og mælkeprodukter er svært fordøjelige og gør kroppen tung. Svært fordøjelig kost kræver meget energi. De fleste af os kender vist godt følelsen, når en stor bøf er indtaget og kroppen skal i gang med at fordøje...sofaen kalder og den er bare svær at komme op af igen, fordi energien bruges til fordøjelse.
100% rawfood er ikke et mål i sig selv, men det er en miljøvenlig, dyrevenlig og kropsvenlig kost, hvilket i sig selv er smukt.

Jeg spiser 80% rawfood. 

Personligt spiser jeg ca. 80% rawfood. Jeg er absolut ikke hverken sukker- eller kødforagter ej heller kødfornægter, men jeg har mindre og mindre lyst til at spise kød. Jeg spiser dog både kød og mælkeprodukter med største fornøjelse, hvis jeg bliver inviteret ud til et måltid, som en ven har lagt kærlige kræfter i. Jeg har det sjældent i huset. Brød spiser jeg i meget moderate mængder. Det samme gælder ost. Kager med sukker spiser jeg kun, hvis det er hjemmebagt og ved sjældne lejligheder. 
Hovedparten af min kost består af frugt. Ikke den slags umoden frugt, man kan få i supermarkedet, men god, velsmagende, moden frugt med masser af letfordøjelige naturlige sukkerstoffer. Jeg indtager store mængder leopardplettede bananer dagligt. Jeg har bananer som andre har kartofler, havregryn og rugbrød....fundamentet i køkkenet. Jeg køber ind i en økologisk indkøbsforening i store mængder, så frugterne kan ligge og modne, inden de skal spises.

Det skal vi bl.a. lave på kurset. 

Rawfoodis lavet af banan, frosne hindbær og lidt dadler
plus kakifrugt på toppen. 
Det rawfood vi skal skal lave på kurset er juice, smoothies, is, salater, kager sødet med dadler og masser af andre sager spækket med vitaminer, mineraler, kalk, protein og ikke mindst spækket med sødme og smag.

Hvis du har lyst til at undersøge temaet rawfood yderligere, kan jeg anbefale at kigge lidt på youtube. 
The Rawfood family, 40 below fruity, fully raw Kristina er tre rawfoodentusiaster, som jeg selv følger og henter inspiration fra. 

Mange kærlige tanker fra 
Trine

Følg med når Anne fortæller om sit syn på Mindfulness og yoga...kommer meget snart!!! 



  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar